Pasterizace moštů
Vymoštovali jste u nás tolik moštu, že ho nejste schopni čerstvý spotřebovat a máte strach, že ho za krátký čas budete muset vyhodit? Chcete si uchovat vitamíny i na zimu?
Nabízíme jednoduché a spolehlivé řešení. Váš mošt si u nás můžete nechat zpasterizovat a vydrží Vám do dalšího moštování, řádově i několik roků. Vhodné též pro vinaře k zakonzervování hroznové šťávy.
Co je pasterizace?
Je to metoda, díky které se zabrání pomnožení mikroorganismů, zabrání se tak rychlému znehodnocení potraviny. Princip pasterizace spočívá v krátkodobém zvýšení teploty, které způsobí zničení mikroorganismů a následném ochlazení. Na rozdíl od převaření výrazněji nemění kvalitu potraviny a nepoužívá se zde žádná chemie!
My jsme se rozhodli naši nabídku služeb rozšířit a pasterizaci Vám nabídnout.
Za tímto účelem jsme pořídili moderní pasterizátor a tuto službu nabízíme všem našim zákazníkům.
Jak bude pasterizace probíhat?
Pokud se rozhodnete si nechat u nás mošt zpasterizovat, postup je následující:
- - přivezete svoje jablka (hrušky) a my Vám je vymoštujeme, u hroznů je to jinak, tam přivážíte již vylisovanou, filtrovanou šťávu
- - můžete si odvézt část čerstvého moštu pro přímou konzumaci a část nechat zpasterizovat (cena 100 Kč krabička 3 l - vše v ceně - drcení, lisování, pasterizace, balení do krabiček), záleží jenom na Vás a na domluvě.
- - následně zde mošt k pasterizaci ponecháte a my Vám ho zpravidla do druhého dne zpracujeme. Jsme přizpůsobiví. Pokud Vás tlačí čas, můžete své ovoce po domluvě přivézt kdykoliv, po zpracování Vám zavoláme a hotové si odvezete.
- - plnění - zpasterizovaný mošt plníme do BIB, tzv. bag-in-box, (dále "krabiček"). Jedná se o nový, moderní způsob uchování tekutin, kdy je zpasterizovaný mošt přímo dávkován plničkou do těchto sterilních a zdravotně nezávadných sáčků. Ty jsou vzduchotěsně uzavřeny speciálním vypouštěcím ventilem, který umožňuje postupné odebírání moštu bez přístupu vzduchu. Tento sáček je pak vkládán do kartonové krabičky pro jednoduché a elegantní použití.
- - jak dlouho zpasterizovaný mošt vydrží? - v původní neotevřené krabičce řádově i roky, mošt v již otevřené krabičce, díky vzduchotěsnému výpustnému ventilu, pak vydrží v ledničce i několik týdnů. Je tedy vhodný i k postupnému odebírání moštu, kdy nehrozí, že se Vám po otevření krabičky nezkonzumovaný zbytek moštu zkazí. Prostě si bez rizika postupně odebíráte, kolik vypijete až do úplného vyprázdnění.
- - kde krabičky skladovat? - neotevřené kdekoliv na suchém místě, kde nesvítí přímé slunce (ideálně doma ve špajzu), otevřené krabičky pak v chladu v ledničce. Balení BIB s bočním plněním, které Vám nabízíme, šetří místo v ledničce - máme vyzkoušeno :-)
Takže shrnuto - přivezete svoje jablka, hrušky nebo hroznovou šťávu a zpravidla druhý den (nebo dle domluvy) budete mít nachystané lahodné, zpasterizované mošty v krabičkách :-)
A jaká je velikost a cena?
- objem jedné krabičky je 3 litry
- cena je 100 Kč za krabičku o objemu 3 l (z VAŠICH jablek anebo hrušek). V ceně je kompletní zpracování, tj. moštování, pasterizace, plnění a obal, cena je konečná (nejsme plátci DPH)
- u zpracování hroznové šťávy je cena stanovena individuálně na základě vstupních údajů (množství, balení, Vaše specifické požadavky atd.) - neváhejte si zavolat pro informace
Nabízíme rovněž prodej již hotových krabiček (z NAŠICH jablek).
Cena je 150 Kč za krabičku 3 l.
Poznámka: Službu nabízíme POUZE našim zákazníkům, tzn. krabičky Vám naplníme pouze mošty u nás vyrobenými.
VÝJIMKOU jsou HROZNY, kde nám k pasterizaci přivážíte již hotovou vylisovanou šťávu.
Videonávod, jak otevřít a používat krabičku BIB
Fotogalerie

Pasterizér

Plnička

Krabička BIB. Vzduchotěsný vypouštěcí ventil je ukrytý uvnitř krabičky a je třeba ho vytlačit ven.

Vzduchotěšný vypouštěcí ventil - detail

Můžete si nechat zpracovat na uskladnění do krabiček BIB také hrušky.

Vzduchotěsným vypouštěcím ventilem si jednoduše naléváte, kolik potřebujete.

Zpracováváme také hroznovou šťávu - na fotce jsou taštičky, ale nabízíme také krabičky BIB